Vier tips bij het kiezen van de juiste zorgverzekering voor jou

28 Feb 2023

Vier tips bij het kiezen van de juiste zorgverzekering voor jou

Aan het einde van elk jaar kan je overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit hoeft niet, je kan ook bij je huidige verzekeraar blijven of je huidige verzekering aanpassen. Wanneer je achttien jaar of ouder bent is het afsluiten van een zorgverzekering verplicht. Het is belangrijk om te weten waar jij goed op moet letten bij het afsluiten van een zorgverzekering. Daarom geven wij in dit blog vier tips om jou een handje op weg te helpen!

De basis met aanvullingen

De zorg die in het standaardpakket wordt geleverd is voor iedereen gelijk. De overheid bepaalt wat er in dit pakket zit en wijzigt dit pakket jaarlijks. Er kan dus jaarlijks verschil in het basispakket zitten. Wanneer je meer wil dan jezelf alleen verzekeren voor de basis, dan is een aanvullende dekking een goede optie. Zo kan je kiezen voor extra tandartszorg, fysiotherapie, de anticonceptiepil en je kan je laten vergoeden voor alternatieve geneeswijzen. Hoe uitgebreider je pakket, hoe hoger de zorgverzekering premies 2023 zijn.

Verplicht eigen risico

Het verplichte eigen risico in Nederland ligt nu op minimaal 385 euro. Dit betekent dat jij de eerste 385 euro aan zorg die binnen je verzekering valt zelf moet betalen. Je kan ook kiezen voor een hoger eigen risico tot een maximum van 885 euro. Wanneer de jouw eigen risico hebt bereikt worden de zorgkosten door jouw zorgverzekeraar gefinancierd. Bij sommige zorgverzekeraars kan je een afspraak maken om de kosten van je eigen risico gespreid te betalen. Sommige zorgverzekeraars bieden ook een mogelijkheid om jouw eigen risico binnen tien maanden af te betalen. Dit is niet bij elke zorgverzekeraar het geval, dus kijk goed wat jouw opties zijn wanneer je een verzekering gaat afsluiten.

Individueel of collectief

Je kan zelf zorgverzekeringen vergelijken en afsluiten, maar in sommige gevallen is het ook mogelijk om dit via je werkgever te doen. In veel gevallen kan je werkgever dan een collectiviteitskorting aanbieden. Bereken of deze collectieve zorgverzekering de beste optie is voor jou. Soms lijken de kortingen mooi maar als je het vergelijkt met hetgeen wat jij daadwerkelijk nodig hebt, dan kunnen de prijzen dicht bij elkaar liggen. Uiteindelijk gaat het ook niet om de hoogte van de korting maar moet je kijken naar de hoogte van de premie, de dekking die je krijgt en onder welke voorwaarden je deze zorgverzekering afsluit. 

Regelen van de overstap

Wanneer je kiest om je huidige zorgverzekering te verlengen, dan hoef je verder niets te doen. Het kan zijn dat je wijzigingen wil aanbrengen in je huidige pakket. Zo kan je kiezen voor een ander eigen risico of kan je jouw pakket wijzigen door bijvoorbeeld meer fysiobehandelingen toe te voegen. Wanneer je aanpassingen wil doen is het handig om dit af te stemmen met je zorgverzekeraar. Wanneer je voor een andere zorgverzekeraar kiest, is het belangrijk om je huidige verzekering voor één januari op te zeggen. Vervolgens moet je voor de eerste van februari een nieuwe verzekering hebben afgesloten. Wanneer je een nieuwe zorgverzekering al voor één januari hebt afgesloten, wordt je oude zorgverzekering automatisch opgezegd door je nieuwe zorgverzekeraar. Om een goede goedkope zorgverzekering te vinden die aansluit bij jouw wensen kan je diverse zorgverzekeraars het beste vergelijken. Hier zijn speciale websites voor. Zo kan je filteren op wat jij nodig hebt en waar je het goedkoopste uit bent!