Isiah Thomas herleeft vete met 'a**hole' Michael Jordan: 'Dit vlees gaat nog lang door'

09 Nov 2022

Isiah Thomas herleeft vete met 'a**hole' Michael Jordan: 'Dit vlees gaat nog lang door'

Dit is het vlees dat nooit eindigt.

Isiah Thomas stak een vuur aan onder zijn langdurige vete met rivaal Michael Jordan in recente opmerkingen waarin hij klaagde over Jordans vertolking van Thomas in de ESPN-documentaire 'The Last Dance'. Thomas maakte zijn opmerkingen tijdens een gesprek met de Griekse Cosmote TV, die de NBA-uitzendrechten van het land bezit.

"Toen ik 'The Last Dance' aan het kijken was, zat ik daar, en ik kijk ernaar met mijn familie, en ik denk dat alles goed is", zei Thomas per EuroHoops. "En dan komt deze man op televisie en hij zegt dat hij me haat, en dan noemt hij me een klootzak.

"En dan kijk ik een hele documentaire over hem als een klootzak. Ik wil even wachten, time-out. Totdat ik een openbare verontschuldiging krijg, gaat dit gedoe nog lang door, lang, want ik kom uit de westkant van Chicago."

"Deze man" is Jordan. Deze basketbalvendetta dateert uit de late jaren 80 en vroege jaren 90. Het is 2022 en geen van beide partijen heeft zich teruggetrokken. Thomas promootte zelfs zijn laatste reacties op Twitter.

Deze inhoud is niet beschikbaar vanwege uw privacyvoorkeuren. Update uw instellingen hier om het te zien.

De opmerkingen waar Thomas moeite mee heeft, komen van Jordan's verklaring in "The Last Dance", een serie die meer dan twee jaar geleden in april-mei 2020 werd uitgezonden. De rivaliteit tussen Jordan's Chicago Bulls en Thomas' Detroit Pistons was een centraal onderdeel van het verhaal van de serie.

Hierin sprak Thomas een vlampunt in hun relatie aan toen de Pistons het veld verlieten zonder handen te schudden nadat de Bulls hen in de finale van de Eastern Conference van 1991 hadden geveegd. De Pistons hadden de Bulls verslagen in de vorige twee conferentiefinales op weg naar de NBA-kampioenschappen.

Jordanië vatte de afwijzing op als een teken van gebrek aan respect en koesterde de afgelopen decennia een wrok tegen Thomas. Hij bekritiseerde Thomas tijdens zijn inleidingsrede in de Hall of Fame in 2009. Hij bevroor Thomas op beroemde wijze uit de Dream Team Olympics van 1992.

Thomas legde de walk-off tijdens "The Last Dance" uit als gewoon onderdeel van de basketbalcultuur van die tijd die terugging tot Detroit's vorige playoff-serie met Larry Bird's Boston Celtics.

Verhaal gaat verder

"Als we weten wat we nu weten, en de nasleep van wat er is gebeurd, denk ik dat we allemaal zouden zijn gestopt en 'Hey gefeliciteerd' hebben gezegd, zoals ze nu doen," zei Thomas. "We zouden het gedaan hebben, natuurlijk zouden we het gedaan hebben. Maar in die periode is het gewoon niet zo gegaan.

"Toen je verloor, verliet je de vloer. Dat was het."

Michael Jordan en Isiah Thomas mogen elkaar nog steeds niet. (AP Photo/Fred Jewell)

Jordanië was niet geïnteresseerd in Thomas' uitleg toen een producer hem om commentaar vroeg in 'The Last Dance'. En ja, hij noemde Thomas een "klootzak".

"Nou, ik weet dat het allemaal bulls*** zijn," zei Jordan. "Wat hij nu ook zegt, je weet dat het toen niet zijn ware daden waren. Hij heeft tijd genoeg om erover na te denken. Of de reactie van het publiek heeft zijn kijk erop veranderd. Je kunt me alles laten zien wat je wilt, je kunt me er op geen enkele manier van overtuigen dat hij geen klootzak was."

Jordanië's punt over Thomas die "zijn perspectief" op het onderwerp verandert, heeft zijn verdienste. Het verhaal van Thomas is in de loop der jaren geëvolueerd. Dit is wat Thomas maanden na de walk-off zei, die hij destijds in november 1991 beschreef als 'onsportief' en 'het verkeerde om te doen'.

Deze inhoud is niet beschikbaar vanwege uw privacyvoorkeuren. Update uw instellingen hier om het te zien.

"Ze hebben ons stevig verslagen", zei Thomas. "In die tijd waren we boos, we waren van streek. Als ik hier nu zou zitten en zeggen dat we het niet echt meenden, zou dat een leugen zijn, want op dat moment meenden we het.

"Was het onsportief? Ja. Was het verkeerd om te doen? Ja. Maar was dat toen hoe we ons voelden? Ja, het was een zeer emotionele reactie. Voor mij om hier te zitten en nu te zeggen dat we meenden het echt niet, we voelden ons niet zo, dat zou een leugen zijn."

In 2013 kwam Thomas terug op het onderwerp en zei dat de opmerkingen van Jordan en Phil Jackson tijdens een persconferentie de aanleiding vormden voor de walkoff.

"Voordat de Bulls ons in '91 versloegen, herinner ik me Jordan en Phil Jackson duidelijk, omdat ze ons in Detroit overspoelden, ze gingen op een tirade van anderhalve dag over hoe slecht we waren voor het spel, hoe we waren slechte mensen, hoe [Bill] Laimbeer een misdadiger was. In onze stad. Ze stonden 3-0 voor, en toen hadden ze deze persconferentie die ons totaal niet respecteerde als kampioenen.

"Ze gingen verder met ons te vegen, en de beslissing werd genomen om gewoon weg te lopen ... Het werd op de bank genomen terwijl de wedstrijd aan het aflopen was."

Niets van dit alles klopt met de walkoff die gewoon deel uitmaakt van de basketbalcultuur van de vroege jaren 90. Het valt allemaal samen met Jordan die Thomas jarenlang als competitieve brandstof gebruikt.

Gaat de situatie nu rechtvaardigen dat Thomas uit het Dream Team is gezet? Natuurlijk niet. Thomas was niet alleen een van de grote bewakers van zijn tijd, maar ook een van de beste aller tijden. Zijn afwezigheid bij het definitieve en iconische Olympische team van USA Basketball was opvallend. En het was te danken aan Jordan die hem daar niet wilde hebben.

Vandaar de heen-en-weer "a**hole" weerhaken.

Op het moment van dit bericht was er geen reactie uit Jordanië.