Is het oké om water te drinken tijdens het sporten? Een expert weegt mee

09 Nov 2022

Is het oké om water te drinken tijdens het sporten? Een expert weegt mee

Elke dag water drinken is essentieel om je lichaam te laten functioneren. Good old H2O is vooral belangrijk voor sportliefhebbers en atleten, want als je zweet, verlies je water, dat volgens MedlinePlus moet worden vervangen. Om het vocht dat je lichaam nodig heeft aan te vullen, is het belangrijk om te drinken! Maar is het oké om water te drinken tijdens het sporten?

Het zal je misschien verbazen te horen dat je tot enkele liters water kunt zweten terwijl je een uur lang intensief lichamelijk actief bent, meldt MedlinePlus. Zweten is een natuurlijk proces voor je lichaam, omdat transpiratie je temperatuur verlaagt, volgens Houston Methodist. Het is uiterst belangrijk om je water aan te vullen, omdat uitdroging en een zonnesteek behoorlijk ernstig kunnen zijn. Maar als het gaat om de beste tijd om dat water te drinken, hebben we een expert gevraagd om te wegen, dus luister en leer de feiten kennen.

GERELATEERD: Dit is hoeveel water je moet drinken om af te vallen

Moet je water drinken tijdens het sporten?

vrouw fietsen, demonstreren dat je water moet drinken tijdens het sporten

We vroegen Matt Morris, Master Trainer en Programming Manager, NASM-CPT, bij Burn Boot Camp, of het drinken van water tijdens het sporten gezond is, en hij zegt: "Absoluut ," toevoegend: "Het menselijk lichaam bestaat voor 70% uit water en kan niet elke dag goed functioneren zonder de juiste hydratatie. Een goed gehydrateerd persoon zal elke keer beter presteren in de sportschool dan een uitgedroogd persoon."

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) kan niet genoeg water drinken leiden tot een overvloed aan gezondheidsproblemen, zoals oververhitting, uitdroging, nierstenen en constipatie. Water geeft je gewrichten kussen en smering, helpt je een normale lichaamstemperatuur te behouden, biedt bescherming aan je ruggengraat en weefsels en helpt je bij een normale stoelgang en plassen.

Het is essentieel om voor, tijdens en na het sporten te drinken om goed te hydrateren. Het American College of Sports Medicine legde in een recensie uit: "Adequate voeding en vloeistof moeten vóór, tijdens en na het sporten worden geconsumeerd om de bloedglucoseconcentratie tijdens het sporten te helpen handhaven, de trainingsprestaties te maximaliseren en de hersteltijd te verbeteren. Atleten moeten goed gehydrateerd zijn voor het sporten en drink voldoende vocht tijdens en na het sporten om vochtverlies te compenseren."

Verhaal gaat verder

GERELATEERD: Loop je om te sporten? Dit is hoeveel water je moet drinken

Hoeveel water moet je elke dag drinken?

Wat betreft de hoeveelheid water die u dagelijks moet drinken, legt Morris uit dat het belangrijk is om er zeker van te zijn dat het aantal ons dat u per dag drinkt, gelijk is aan minimaal de helft van uw lichaamsgewicht. Houd er echter rekening mee dat het aantal ounces zal toenemen op basis van het activiteitsniveau dat u opneemt.

Een goede manier om te zien of je je lichaam voldoende water geeft, is volgens de Cleveland Clinic door naar je urine te kijken. Aan de ene kant, als de kleur van je urine kleurloos of licht strogeel is, betekent dit dat je gehydrateerd bent, dus geef jezelf een schouderklopje. Aan de andere kant, als de tint donkerder geel of zelfs amberkleurig is - en meestal gepaard gaat met af en toe urineren - is dat een belangrijke indicator dat je direct meer water moet gaan drinken.

Als je merkt dat je niet genoeg H2O drinkt, stelt Morris voor: "Als je de hele dag moeite hebt om water te drinken, stel dan hydratatie-evenementen in waarbij je de hele dag door 16 tot 20 ounce water per keer drinkt om help jezelf op weg naar succes!"