Dit kruid kan leverschade veroorzaken, suggereert recent onderzoek

09 Nov 2022

Dit kruid kan leverschade veroorzaken, suggereert recent onderzoek

Kurkuma is een heerlijke specerij die wordt gebruikt in veel soorten curry, soepen, chili's, vleesgerechten en zelfs de trendy gouden melk latte. Het wordt al duizenden jaren gebruikt in plaatsen zoals India, West-Afrika en Jamaica, en het is ook een nietje in veel Chinese geneeskundepraktijken om te helpen bij ontstekingen, bloedgezondheid en meer. Hoewel verschillende culturen al eeuwenlang manieren hebben gevonden om te profiteren van de gezondheidsvoordelen van dit kruid, heeft kurkuma pas relatief recent zijn weg gevonden naar verwesterde praktijken. En hoewel de FDA heeft erkend dat kurkuma en kurkuma-supplementen "over het algemeen veilig" zijn, beweert een recent rapport dat deze specerij mogelijk schadelijke effecten kan hebben op de gezondheid van de lever.

Naast koken wordt kurkuma traditioneel gebruikt in een wellness-context als middel om ontstekingen te bestrijden en wordt aangenomen dat het antioxiderende eigenschappen heeft, vandaar de populariteit van gouden melk lattes en kurkuma-supplementen. Maar afgezien van de vervelende ervaring van het hebben van geelgekleurde handen, is er tot voor kort niet veel gesproken over negatieve bijwerkingen van het innemen van kurkuma.

Over het onderzoek

Gepubliceerd door het American Journal of Medicine in oktober '22, onderzochten onderzoekers de correlatie tussen de inname van kurkuma en het potentieel voor leverschade bij degenen die deelnamen aan het Amerikaanse Drug-Induced Liver Injury Network (DILIN).

Jonge vrouw met pijn in de slaapkamer

Volgens het onderzoek vonden onderzoekers tussen 2011 en 2022 in totaal 16 gevallen van met kurkuma geassocieerde leverbeschadigingen bij degenen die deelnamen aan het DILIN-programma. De omvang van deze verwondingen varieerde naar verluidt van meer matig tot ernstig, resulterend in vijf ziekenhuisopnames en zelfs één overlijden als gevolg van acute leverschade. Verdere chemische analyse bevestigde dat drie van deze patiënten ook kurkuma consumeerden in combinatie met zwarte peper, een ingrediënt dat veel experts suggereren om samen met kurkuma te gebruiken, omdat het het lichaam helpt het effectiever te verteren.

Hoewel de bevindingen van deze studie significant zijn, suggereert het lage aantal gerapporteerde lever gedurende die periode van 10 jaar dat er misschien meer onderzoek nodig is. Het is duidelijk dat het nodig is om de redenering te onderzoeken waarom kurkuma de katalysator kan zijn voor dergelijke gezondheidscomplicaties.

Verhaal gaat verder

GERELATEERD: De meest cruciale eetgewoonte voor je lever

Wat andere rapporten beweren

Hoewel de bevindingen van deze studie marginaal lijken, is de neiging van kurkuma om mogelijk tot leverbeschadiging te leiden niet iets om te negeren. Dit is niet de eerste studie die leverschade in verband brengt met de consumptie van kurkuma; dus de potentiële gevaren zijn het overwegen waard.

Er waren twee afzonderlijke gevallen van volwassenen die door kurkuma veroorzaakte leverbeschadiging ondervonden, gerapporteerd in het International Medical Case Reports Journal in 2021. Ook in Toscane zijn nog verschillende gevallen van leverbeschadiging door de consumptie van kurkuma gemeld.< /p>

Deze meldingen hoeven niet per se tot onmiddellijke bezorgdheid of alarm te leiden, aangezien leverschade die rechtstreeks het gevolg is van de consumptie van kurkuma, nog steeds zeldzaam lijkt te zijn. Als u of iemand die u kent echter vaak met kurkuma kookt of regelmatig kurkumasupplementen gebruikt, kan het de moeite waard zijn om een ​​arts of diëtist te raadplegen voordat u nog een lepel aan uw latte of curry toevoegt.